Pohodništvo in kolesarjenje

Pohodništvo
Sprehodi po gozdnatih brezpotji vas pripeljejo na številne razgledne točke. Priporočamo vam obisk na Lašček, s startom pri cerkvi, kjer je pot urejena in markirana.

Kolesarjenje
Že takoj spomladi lahko opazimo na planoti veliko kolesarjev, ki se umikajo prometnim potem v dolini. Možnosti za kolesarjenje so idealne, žal pa poti za kolesarje niso posebej označene. Po večini gre za asfaltirane ozke poti z malo prometa, makadamske najdemo le, če se globlje spustimo v gozd.

 

POHODNIŠKA POT NA LAŠČEK SKOZI NOVO MESTO

Dolžina poti: 5,3 km
Čas hoje: 1h 45 min
Nadmorska višina najvišje točke: 1071 m
Oznaka pešpoti: markirana pot
Urejena in markirana pot, ki vodi do vrha, je primerna predvsem za jesenske, pomladne in zimske izlete.

Opis poti:
Steza vodi od cerkve v Srednjem Lokovcu navkreber mimo igrišča, nato pa po nekaj asfaltnih metrih pridemo do zaselka Novo mesto. Pot nadaljujemo po makadamski cesti in kolovozu, nato pa se po stezi vzpnemo skozi gozd, mimo nekaj osamljenih hiš z zelo zanimivimi kamnitimi portali. Nato se spustimo do asfaltne ceste in po nekaj metrih zavijemo levo na stezo, mimo kamnitih ograd, kjer bomo po nekaj minutah hoje dosegli vrh.
Za zelo slikovito in nezahtevno pot bomo porabili 1 h 45 min.

KOLESARJENJE

Iz smeri Nove Gorice vam priporočamo pot, ki se v začetku Čepovanske doline odcepi proti Dolenjemu Lokovcu in Lokovec prečka po vzdolžnem delu. Tu je veliko kratkih strmih vzponov in spustov, ki se vijejo po asfaltirani poti mimo domačij. Na tej poti dobimo zares občutek, da se vozimo skozi eno najdaljših vasi v Sloveniji. Pot nas naprej vodi proti Lomu ali pa se na križišču odločimo za Kal nad Kanalom.
Iz smeri Nove Gorice skozi Puštale do Čepovana. Tu se odločimo ali bomo zavili levo po zelo strmem klancu v Lokovec ali pa bomo nadaljevali pot proti Vratom in se od tu po zelo lepi gozdni poti vzpeli do Vrha Ječmenc. Lahko izberemo pa tudi Borojevičevo pot , kjer se na razcepu odločimo za vožnjo proti Gorenjem Lokovcu ali pa nadaljujemo pot proti Grudnici.

Galerija

Vse pravice pridržane © 2024 KULTURNO TURISTIČNO DRUŠTVO LOKOVEC
Izdelava spletnih strani: Carpediem d.o.o.