9. april 2007

Velikonočni pohod na Lašček

klikni za povečavo klikni za povečavo

klikni za povečavo klikni za povečavo klikni za povečavo

Lašček

Lašček velja s svojimi 1071 m za najvišji vrh Banjške planote. Od tu se nam ponuja lep razgled na Julijske Alpe s Triglavom, na Furlanijo, na Šentviško in Trnovsko planoto, na jugu pa uzremo Tržaški zaliv, kjer bomo ob lepem vremenu opazili celo ladje. Urejena in markirana pot, ki vodi do vrha, je primerna predvsem za jesenske, pomladne in zimske izlete. Na velikonočni ponedeljek pa vsako leto organiziramo pohod, ki poteka po krožni poti s startom pri cerkvi v Sr. Lokovcu.

Krožna gozdna pot skozi Reštelo, povratek skozi Novo mesto

Od cerkve v Srednjem Lokovcu nas bo pot vodila skozi zaselek Reštela in naprej po gozdni poti z zelo blagim vzponom. Vrh bomo dosegli v manj kot dveh urah zmerne hoje. Vračamo se po stezi prek Javorce, mimo osamljenih hiš z zanimivimi kamnitimi portali in naprej skozi zaselek Novo mesto. Do cerkve bomo prišli v uri in petinštirideset minut. Pot je urejena in markirana.

Z Vrh Ječmenc na Lašček

Poti se lotimo na križišču Vrh Ječmenc in se mimo domačije podamo navkreber. Po strmi markirani in urejeni poti bomo vrh dosegli v 45 minutah. Vračamo se po isti poti.

Za tiste, ki imate radi hojo po brezpotjih, ponuja planota veliko stez in gozdnih poti, ki vodijo do številnih hribov, ki pa žal zaradi zaraščenosti vsi ne nudijo najlepšega razgleda. Sicer pa je že hoja skozi gozd v toplih poletnih mesecih pravo zavetje pred vročino.